Όλοι οι τρόποι μετάβασης από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη – Τι συμφέρει;

Όλοι οι τρόποι μετάβασης από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη – Τι συμφέρει;

Η μετάβαση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και το αντίθετο, είναι από τα πιο συχνά δρομολόγια στη χώρα μας.

Αρκετά συχνά τυχαίνει να χρειαστεί να πάμε από την πρωτεύουσα στη συμπρωτεύουσα είτε για δουλειά είτε για κάποιο ταξίδι αναψυχής.

Ποιο είναι όμως το πραγματικό κόστος μετάβασης; Συμφέρει το αεροπλάνο ή το αυτοκίνητο; Τι γίνεται με το τρένο;

Όλες οι απαντήσεις, παρακάτω!

 

Μετάβαση με το αυτοκίνητο Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Η μετάβαση με το αυτοκίνητο είναι η πλέον δημοφιλής επιλογή και ίσως η πιο οικονομική, ειδικά αν ταξιδεύετε 2 άτομα και παραπάνω στο αυτοκίνητο!

Το κόστος διοδίων στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι περίπου 34€ (μια διαδρομή, χωρίς επιστροφή) ενώ για καύσιμα θα υπολογίζεται περίπου 50€ (περίπου 10€ / 100 χιλιόμετρα).

Το συνολικό κόστος για μια διαδρομή είναι 84€ – δηλαδή περίπου 170€ πάνε – έλα.

Πέρα από το κόστος, στη διαδρομή με το αυτοκίνητο πρέπει να προσθέσουμε και την διάρκεια που είναι περίπου 4 ώρες και επιπλέον την επιβάρυνση του αυτοκινήτου από τα 1000+ χιλιόμετρα πάνε έλα.

Αν όμως κουβαλάμε κι άλλα άτομα μαζί μας, τότε το κόστος των 170€+ «μοιράζεται» και συμφέρει περισσότερο από κάθε τι άλλο μέσο μεταφοράς.

 

Μετάβαση με το αεροπλάνο

Η μετάβαση με το αεροπλάνο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για όσους βαριούνται τη μεγάλη διάρκεια της διαδρομής και δε θέλουν να ταλαιπωρηθούν 4 ώρες μέσα στο αυτοκίνητο.

Το κόστος για τα αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα Θεσσαλονίκη ξεκινάνε από περίπου 80€ πάνε έλα (τιμές εισιτηρίου για τον χειμώνα) και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 300€ το καλοκαίρι!

Όσο πιο νωρίς κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια, τόσο πιο συμφέρουσα τιμή θα βρείτε.

Το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από τις εταιρείες Aegeanκαι Ellinairσε τακτική καθημερινή βάση, μετά την αναχώρηση της Ryanairαπό το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Λόγω μειωμένου ανταγωνισμού, οι τιμές έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια (τα προηγούμενα χρόνια η Ryanair κρατούσε τις τιμές αρκετά χαμηλά – έβρισκες πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακόμα και με 9.90€!)

Αν θέλετε να πετύχετε χαμηλές τιμές θα πρέπει να ψάχνετε αποκλειστικά για Aegean εισιτήρια καθώς κάποιες φορές η εταιρεία βγάζει αρκετά καλές τιμές, που ξεκινάνε από 19€ ή 41€ αντίστοιχα (Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα).

Βέβαια αυτά τα εισιτήρια είναι περιορισμένα και συνήθως εξαφανίζονται πολύ γρήγορα!

Στη πτήση με αεροπλάνο, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το κόστος για την μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο. Είτε αν θα γίνει με το δικό σας αυτοκίνητο και θα το αφήσετε σε κάποιο πάρκινγκ του αεροδρομίου είτε αν μεταφερθείτε με ταξί.

Με όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως η μεταφορά με αεροπλάνο αξίζει μόνο αν πρόκειται να ταξιδέψετε μόνος, δίχως άλλα άτομα να μοιραστείτε το κόστος μεταφοράς με το αυτοκίνητο.

 

Μεταφορά με το ΚΤΕΛ

Το ΚΤΕΛ ίσως αποτελεί την πιο οικονομική λύση στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Τα εισιτήρια είναι ιδιαίτερα συμφέρων ενώ τα τελευταία χρόνια τα λεωφορεία έχουν εξιχρονιστεί και προσφέρουν μια πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών όπως το δωρεάν wifiστα δρομολόγια καθώς επίσης και άνετο χώρο για τους ταξιδιώτες.

Αν δε σας πειράζει το ταξίδι 5+ ωρών, τότε το ΚΤΕΛ είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή.

Με τους νέους αυτοκινητόδρομους αποτελεί επιπλέον και ένα πολύ ασφαλές μέσο.

 

Αθήνα  – Θεσσαλονίκη με το τρένο

Το τρένο στην Ελλάδα είναι στο μυαλό του ταξιδιώτη αρκετά υποβαθμισμένο, κι αυτό διότι οι υποδομές μας είναι τελειώς outdated.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαγοράστηκε από την αντίστοιχη κρατική Ιταλική εταιρεία και προχωρούν έργα αναβάθμισης.

Μόλις τελειώσουν τα έργα αναβάθμισης, η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε 3,5 ώρες.

Έτσι θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε λιγότερη ώρα απ΄ότι το αυτοκίνητο και με λιγότερο κόστος – και χωρίς την ταλαιπωρία της οδήγησης!

Σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων, περιμένουμε να τις μάθουμε μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες έτσι ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε αν αξίζει ή όχι από τα υπόλοιπα μέσα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *